Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 10:52 - Атма и Параматма
Автор: gheri Категория: Други   
Прочетен: 1434 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.08.2011 10:52


"Вие сте слушали много за Параматма (Първичният, Върховен Дух – бел.пр.), Атма (Духът – б.пр.), Ади Шакти (Първичната сила – б.пр.) и т.н. Чели сте също за тях в книгите. Винаги, преди и сега, хората говорят за Атма и Параматма. Съществуваха много инкарнации, които казваха, че първо трябва да откриете вашия Атма, защото човек не може да достигне Параматма, без да познава своя Атма. Както не можете да разпознаете цветовете ако нямате очи, така не можете да достигнете до Параматма, докато не се срещнете с вашия Атма. Чрез интелекта не може да познаете Параматма. Единствено чрез Атма можете да разберете Параматма. Всички досегашни светци са казвали: "Внимавайте в съблюдаването на вашата дхарма, търсете вашия Атма, разберете Атма, които живее във вас."

Какво е Атма? Каква работа извършва Той живеейки в нас и как е свързан с Параматма? Казано е, че Атма е отражението на Параматма в нашите сърца. То е като отражението на слънцето във водата. Макар че отражението на слънцето се вижда във водата, слънцето винаги е на небето, а не във водата. По същия начин Атма е толкова, колкото може да се види, Той е отвъд всичко това и неограничен от него. Но за да бъде видяно ясно всяко отражение, трябва да бъде чисто огледалото, което е причина за това отражение. Ако огледалото не е чисто или ако вместо него там има камък, отражението на слънцето няма да бъде видяно. По същия начин този човек, който все още не е станал чист като огледало, изглежда прекалено смутен, за да може да види отражението на Параматма в себе си.

Въпреки че сме виждали как слънцето приема различни форми върху вълните на течащата вода, то постоянно е на своето място и единствено неговото отражение променя формата си. Подобно на това, отражението на Атма се появява, за да изчезне пак или само за момент просветва и изчезва в личност, която е пълна с грехове и злонамереност, или чието сърце е изпълнено с фалшиви амбиции и желания. Така то влече след себе си тези неща - тяло, ум, интелект, его и др. - за които знаем, че трябва да бъдат превърнати в огледало. Те трябва да бъдат трансформирани в огледало.

Как ще стане това? Бог е създал тази система в нас. Много инкарнации са работили, за да ни издигнат от амеба до човешки същества и са ни довели до нашето настоящо състояние. Когато действаме като бдителни човешки същества, ние сме пробудени, но не сме просветлени. Един слепец е много внимателен, но този, който има зрение, вижда всичко, без да се безпокои за това. Един сляп човек може да възприеме много малки неща. Той познава дребните подробности на всяко място. Този, който има зрение, гледа само онези неща, които си заслужава да се видят и за които той иска да знае.

Кундалини Шакти, която живее в нас, е била установена в нас от Параматма и е била създадена от Неговото желание. Кундалини Шакти създава нашето огледало, развива го и го изчиства. Бавно тя го прави способно да приеме в себе си отражението на Атма. В Сахаджа Йога знаете, че събуждането на Кундалини е много лесно и спонтанно. Но Сахаджа йогите тряова да знаят, че са дошли в Сахаджа Йога предимно за да изчистят своето огледало, да измият греховете си и миналите си деяния, да се пречистят от цялата мръсотия, която се е натрупала в тях от незапомнени времена.

Те не са дошли да събират грехове и мръсотия, а да станат чисти. Много Сахаджа йоги осъзнават, че Кундалини е този поток, която преминава през техните чакри и ги пробужда. Когато светлината преминава през вашите чакри, вие можете да разберете тяхното състояние дори върху върховете на пръстите си. Това е познанието. Единствено това трябва да знаете. Познанието, което преди имахте, не беше просветлено. В него нямаше никаква светлина. Сега, благодарение на светлината, можете да разберете в коя от чакрите ви има проблем."- 

Шри Матаджи, Делхи, 18 август 1979 г. (превод от хинди на английски)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gheri
Категория: Други
Прочетен: 367015
Постинги: 308
Коментари: 61
Гласове: 439
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930