Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2012 13:39 - Минало-Настояще-Бъдеще
Автор: gheri Категория: Други   
Прочетен: 1503 Коментари: 0 Гласове:
2



"И така - къде е входът за настоящето? Писатели-мистици (които в никакъв случай не считам за глупаци) са се опитвали да опишат това пътешествие извън времето. “Това царство се намира вътре, казват те, както и тясната врата, и ключът към нея и пътят.” Но в началото трябва да извадите тръните.
Тайният преход – пътят на посвещението, е финият канал (Сушумна нади), който преминава в сърцевината на гръбначния стълб, формирайки ствола на Дървото на живота.

Потенциалната енергия на Светия дух (Кундалини) “спи” в сакралната (триъгълна) кост в основата на гръбначния стълб у всяко човешко същество. Бидейки събудена, тя започва своето издигане през Сушумна нади, който е построен от няколко концентрични тръбички, разположени по протежението на гръбначния стълб. Но този канал е прекъснат между слънчевия сплит и блуждаещия нерв на парасимпатиковата нервна система. Освен това, както по-нататък ще разгледаме това по-подробно, този канал може да се увреди или да блокира вследствие на нашите външни действия (карма): болести, нервни разстройства и други проблеми. В такъв случай ние трябва да изчистим този подход, но не можем да направим това самостоятелно, тъй като нашето внимание не може да проникне в Сушумна нади.

Сега ние можем най-добре да оценим ролята на истинския духовен учител (гуру). Той притежава силата да пробужда в учениците спящата Кундалини – Семето на Живота, оросявайки го с потока на Божествени вибрации (Водата на живота), които изтичат от него подобно на река. Когато тези вибрации обхванат тялото на ученика, те запълват прекъсването в неговия Сушумна канал.

Кундалини, поканена от вибрациите на личността (гуру), чиито пълномощия тя разпознава, започва да се издига, изпълвайки това прекъсване, преминава през фините центрове (чакри), които са разположени по дължината на Сушумна и представляват плодовете на Дървото на Живота.
От начало тази водна река е протичане на вибрации, излъчвани от Изначалната Енергия на Бог (Ади Шакти). Тяхното проявление се идентифицира например като “прохладния вятър на Светия Дух” или “пневма”, означаващо “дихание”, “полъх” в терминологията на гностиците; техният символ е свещената река Ганг, която извира от главата на Бог Шива.

В действителност, в момента на Себереализация вие усещате прохладния полъх на тези вибрации или в зависимост от тяхната сила вие чувствате прохладната река, изтичаща през пръстите на ръцете ви, а след време и през цялото тяло. В по-развито състояние Водата на Живота, наречена още и “нектар” или “амрут”, се усеща като порой, който пада от върха на главата и изпълва автономната и централната нервна система с неописуемо блаженство.

Тясната врата – това е шестата чакра (Агния) по пътя на Кундалини и е разположена в центъра на челото. Понякога се нарича “трето око”. Както ще разберете по-късно, тя е в особено тясна връзка с космическата роля на Христос. Ключът, който отваря тази чакра, не е нищо друго освен абсолютната и спонтанна невинност на малкото дете, за която е казано:
“Истина, истина ви казвам. Който не познае Царството Божие като малко дете, той няма да влезе в него.” ( Лука ХVIII, 17)

Това Царство Небесно съдържа в себе си намек за коронната чакра, която увенчава главата (Сахасрара Чакра). Когато Кундалини прониже тази чакра тя става мястото за просветление. От тук във високоразвитите души по цялото тяло се разпространява духовен екстаз – екстаз, несравним с нищо и изпълващ всяка клетка на физическото тяло с блаженство. Тази чакра, чиято система от енергийно съзнание (мандала) е описана от великия индийски религиозен реформатор Шри Шанкарачария, става “хилядолистният лотос” в терминологията на Бог Буда или “огнените езици” у библейските пророци.

Позволете ми с помоща на горепосочената схема да представя завладяващата картина на нашата реализация. До осъществяването на Себереализацията на нивото на Агния чакра вниманието попада в уловката на миналото и бъдещето, а настоящето е извън постижимото.

Преди Себереализацията (рис.А) на нивото на Агния чакра вниманието попада в уловката на миналото и бъдещето, а настоящето е непостижимо. Издигащата се Кундалини (рис.Б) се движи по Централния канал и пренася вниманието в областта на непрекъснатото настояще, без да прави постоянно променливи движения между его и суперего. Ще се върна на това движение по-късно.

Сега си спомнете, че тази книга е написана не за да направи от вас вярващи, а по-скоро да даде тласък на вашата практика, да ви даде възможност да дойдете в това царство, защото епохата на Водолея, в която току-що встъпихме, е епоха, в която всеки трябва да разбере смисъла на живота. От светеца, седящ в медитация под благотворното бананово дърво, до затворника в килията или по върховете на Хималаите, далече от разложението на градския живот.

Но наистина велики са душите, които са се върнали да се родят в този свят, за да станат инструменти на тази велика трансформация, която Сахаджа Йога прави възможна именно сега. Съмняващ се читателю, ти може би си една от тези души?

Едно заключително предупреждение. Когато Пърсивал – Рицарят на Кръглата маса като че ли случайно дошъл в замъка на Краля на Риболова и накрая спрял погледа си на Светия Граал - не могъл да осъзнае, че неговото търсене е завършило, защото забравил да зададе решаващия въпрос, той бил захвърлен за още дълги и мъчителни години в нов цикъл на търсене. Предупреждението, дадено в тази знаменита легенда за Свещения Граал, трябва да ни наведе на размисъл. В нашето търсене ние често избираме неправилния път. Но също така (и това е по-сериозно), можем да се окажем близо до вратата, която ни трябва и небрежно да я подминем, за да се изгубим отново....."

Пришествието




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gheri
Категория: Други
Прочетен: 366920
Постинги: 308
Коментари: 61
Гласове: 439
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930